TY - JOUR ID - 141035 TI - ارزیابی و تحلیل مناطق کارستیک توسعه یافته و آسیب پذیر (مطالعه موردی: توده کارستیک خورین در استان کرمانشاه) JO - پژوهشهای ژئومورفولوژی کمّی JA - GMPJ LA - fa SN - 22519424 AU - صفاری, امیر AU - احمدآبادی, علی AU - پی سوزی, تینا AD - دانشیار گروه جغرافیای طبیعی، دانشکدۀ علوم جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی. AD - استادیار گروه جغرافیای طبیعی، دانشکدۀ علوم جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی. AD - دانش آموخته کارشناسی ارشد ژئومورفولوژی، دانشکدۀ علوم جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی. Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 10 IS - 3 SP - 189 EP - 200 KW - کارست KW - آسیب پذیری KW - Paprika‌ KW - خورین DO - 10.22034/gmpj.2021.141035 N2 - مناطق کارستیک به عنوان یکی از منابع مهم آبی پتانسیل آسیب‌پذیری بالایی دارند. یکی از مناطقی که در معرض آسیب‌پذیری قرار دارد، توده کارستیک خورین در شمال استان کرمانشاه است،‌ به همین در این تحقیق به شناسایی مناطق آسیب‌پذیر آن پرداخته شده است. این تحقیق در ۳ مرحله انجام شده است، در مرحله اول با استفاده از ۸ فاکتور (لیتولوژی،‌ فاصله از گسل، فاصله از رودخانه، اقلیم، ارتفاع، شیب، جهت شیب، کاربری اراضی) و مدل تلفیقی WLC و ANP به شناسایی مناطق مستعد توسعه کارست در محدوده مطالعاتی پرداخته شده است. در مرحله دوم، با استفاده از مدل Paprika‌ به شناسایی مناطق آسیب‌پذیر در محدوده مطالعاتی پرداخته شده است. در مرحله سوم بر مبنای نتایج حاصله از دو مرحله اول، مناطقی که بیش‌تر در معرض آسیب قرار دارند، شناسایی شده است. ارزیابی نتایج حاصله از طریق مدل تلفیقی WLC و ANP بیانگر این است که مناطق مرکزی محدوده مطالعاتی با ۶/۶۸ کیلومترمربع، به دلیل نوع لیتولوژی، ارتفاع زیاد، نوع پوشش و میزان شیب، پتانسیل زیادی جهت توسعه منابع کارستیک دارد. همچنین نتایج حاصل از ارزیابی میزان آسیب‌پذیری با استفاده از مدل Paprika نیز بیانگر این است که مناطق میانی محدوده با ۳/۳۵ کیلومترمربع، بیش‌ترین پتانسیل آسیب‌پذیری را دارد. در این تحقیق به منظور شناسایی مناطق آسیب‌پذیر در برابر آلودگی،‌ طبقات مستعد توسعه کارست که معرض آسیب‌پذیری خیلی زیادی قرار دارند،‌ به عنوان مناطق آسیب‌پذیر شناسایی شده است که این مناطق دارای ۷/۲۲ کیلومترمربع وسعت هستند. UR - https://www.geomorphologyjournal.ir/article_141035.html L1 - https://www.geomorphologyjournal.ir/article_141035_bab055112cc4ed1c93893e688f53a2bd.pdf ER -